Tesla s-a reprofilat: a renunțat la producția de mașini pentru binele poporului. Ce face acum?
Tesla este cunoscută la nivel global ca fiind cel mai mare producător de mașini electrice, dar cel puțin temporar, se va ocupa cu altceva, pentru a ajuta numărul mare de bolnavi din această perioadă.
În contextul pandemiei de coronavirus, un număr mare de oameni de afaceri fac gesturi mai mici sau mai mari pentru ajuta populația afectată de această criză globală. În cazul lui Elon Musk, gestul său este de a transforma fabrica Tesla într-un centru de producție pentru sisteme de ventilație dedicate bolnavilor de coronavirus. Ca referință, în cazul bolnavilor cu forme mai grave ale afecțiunii respiratorii, ei au nevoie de un astfel de mecanism electronic pentru a respira.
Această decizie a lui CEO-ului Tesla vine la aproximativ o săptămână după ce a luat în derădere gravitatea pandemiei, printr-o postare pe Twitter în care a clasificat-o cu nimic mai gravă decât o gripă. Măsurile anunțate acum de Musk vin ca un răspuns la rugămințile autorităților americane care au afirmat că au nevoie urgentă de donații de măști respiratorii pentru a face față valului de pacienți.
„Vom produce sisteme de ventilaţie pentru bolnavi, dacă este nevoie”, a susţinut Musk pe Twitter, răspunzând sugestiei unui fan de a dedica una dintre fabricile Tesla special pentru acest lucru. Companiile General Motors şi Ford Motor au anunţat, de asemenea, că sunt implicate în discuţii avansate cu oficiali de la Casa Albă pentru a contribui prin producerea unor echipamente medicale necesare.
Deși măsurile par un pic neobișnuite și dificil de implementat, în contextul în care liniile de producție au fost create pentru altceva, există un precedent solid în acest sens. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, GM, Ford şi alte companii au produs în fabricile lor de maşini echipamente militare şi arme, iar astfel Detroit a primit porecla de „Arsenalul democraţiei”.